Álláskeresés nehéz időkben I.

“Nem biztos, hogy a pozitív hozzáállás minden problémádat megoldja, 
de elég embert bosszant ahhoz, hogy érdemes legyen kipróbálni.”

lehetőség a változásraBeszéltünk már a célok és az átgondolt döntések jelentőségéről az álláskeresés terén, most nézzük meg, milyen technikákat tudsz alkalmazni nehéz időkben. Válság, munkanélküliség, elbocsátás, folyamatos interjúk és elutasítások, akár hónapokig tartó álláskeresés.

Megmutatom, hogyan tudod a veszteségeket tanulási tapasztalatként értékesíteni.

1. Miért nem beszélünk inkább arról, hogy mit csináljak egy állásinterjún?

Aki hozzám fordul tanácsért, annak először mindig a gondolkodásmódját próbálom megváltoztatni. Az élethez és a körülményekhez való hozzáállását. Ez az alapja ugyanis a fejlődés további szakaszainak. Amíg nem sajátítod el, hogyan kezeld a nehéz helyzeteket, addig nem fogod tudni helyesen alkalmazni a technikákat sem, amiket tanulunk. Viszont, ha sikerül megértened a gondolatokban rejlő lehetőségeket, önmagadra is másképp tekintesz és vesztes helyzetekből is előnyt tudsz majd kovácsolni.

2. Mi az én titkom – avagy mit kezdjünk a lottó ötössel?

Sokszor mondják nekem, hogy érdekes, ahogy gondolkodom. Nem tartom magam bölcsnek, és ha mindenképp jelzőt kéne találnom, akkor leginkább a boldogság-központút használnám. A “normál esettel” pont az a baj, hogy nem azért hajtanak az emberek, ami örömet okoz nekik, hanem olyan dolgokért, amitől a boldogságot várják. Én sokszor kérdeztem meg ismerősöktől, barátoktól, hogy mit szeretnének a legjobban a világon, mit tennének, ha a pénz nem számítana. A válasz legtöbbször a “megnyerni a lottó ötöst” volt. Amikor pedig arra kérdeztem rá, hogy mi lenne, ha megnyerné, akkor a válasz minden esetben a “nem tudom, de biztos sokkal jobb lenne”, vagy “majd akkor kitalálom, okosan befektetem”, vagy “megtenném a dolgokat, amire most nincs lehetőségem” volt. Azt viszont nem tudta megmondani egyikük sem, hogy mik is azok a dolgok.

pozitív gondolkodásSokan cél nélkül élnek bele a világba, és ha mégis van egy cél, az eléréséért már vajmi keveset vagy épp semmit sem tesznek. Mindezért pedig a körülményeket okolják.

3. Miért tartom jónak a saját gondolkodásom?

Erre egyszerű a válasz. Úgy élek, hogy az nekem örömet okozzon, boldognak érezzem magam. Olyan dolgokat csinálok, amiket szenvedéllyel élek át. Ezáltal a körülöttem lévő emberek is kiegyensúlyozottabbak, jobb kedélyűek, mert nem a negativitást közvetítem feléjük. Win-win.

4. Vajon mitől függ, hogyan gondolkodik az ember?

Hogy én honnan tanultam? Ez egy igen jó kérdés. Lássuk először a hozott tényezőket:

4.1. Családi háttér, neveltetés

Nem tudsz változtatni rajta, Téged és a jellemző viselkedésed azonban jelentősen meghatározta a család, ahova születtél. A saját példámat nézve: Én a szüleimtől a mai napig nem hallottam ordítozást, de egy hangos szót sem egymásra, vagy akár rám. Viszont sose oldották meg helyettem a problémáimat sem az iskolában, sem később. Így tanultam meg, hogy hogyan érvényesülhetek az életben anélkül, hogy másokon átgázolnék. Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés. Nekem az a tapasztalatom, hogy az önállóságra nevelés ma már nem „divat”, a gyerekeket pedig nem készítik fel arra, hogyan is tudják saját kezükbe venni sorsuk irányítását.

4.2. Családi háttér, SZERETET és TISZTELET

Alapvetően meghatározza a gondolkodásmódunkat és a nehézségekhez való hozzáállásunkat, hogy mennyi szeretetet és tiszteletet kaptunk születésünk óta. Önbizalmunkat befolyásolja az is, hogy mennyire támogatott a közvetlen környezetünk, amikor féltünk, dühösek voltunk vagy éppen egy új területet fedeztünk fel. Itt most nem arra gondolok, hogy hányszor hallottuk életünkben, hogy szeretnek és tisztelnek minket, hanem hogy mennyire éreztük azt.

4.3. Társadalmi környezet és külső hatások

– Úgy gondolkozunk, ahogy a környezetünk is teszi. Célratörő, félénk, gyakorlatias, nyílt, konzervatív. Mindannyian alapvetően különbözőek vagyunk, mégsem szeretünk különbözni. Sokkal biztonságosabb számunkra a közös gondolatok és az osztott felelősség világa.

pozitív gondolkodásA fentiek nem megváltoztatható, adott körülmények, de a következő részben elmesélem, hogyan tanulhatod meg kezelni ezeket az adottságokat, bármit is hoztál magaddal.

Bevált technikák problémás helyzetek és nehézségek kezelésére >>

Szólj hozzá!

hozzászólás