Jegyzettömb használata

JegyzettömbTöbbször javasoltam már a Jegyzettömb (Notepad) használatát, most térjünk ki arra, hogy mire is tudod használni és hol találod ezt a hasznos kis programot a gépeden.

Először is megmutatok néhány hasznosítási lehetőséget, mely kezdőként segítségedre lehet.

1. Jegyzettömb felhasználása és használata

A Jegyzettömb egy egyszerű szövegszerkesztő alkalmazás, mely korántsem olyan sokrétű, mint az OpenOffice vagy a Word, de pont az egyszerűségében rejlik a nagysága. Már 1985 óta minden Microsoft Windows verzióban megtalálható. A teljesség igénye nélkül megmutatok néhány alkalmazási lehetőséget, melyek egy kezdő számára is nagy segítséget jelenthetnek a napi munka során.

1.1. Jegyzetelés

Amint azt a neve is mutatja, a Jegyzettömb leginkább rövid szöveges fájlok létrehozására alkalmas, használata egyszerű és gyors, ezáltal jegyzetelésre tökéletesen alkalmas. Miután nem dokumentumszerkesztő alkalmazás, ezért csak alapvető szövegszerkesztési funkciókra képes (pl. keresés, csere, dátum, idő beszúrás), így nem támogat semmilyen formázási lehetőséget, csak az úgynevezett nyers vagy egyszerű szöveget. Ez annyit jelent, hogy a Jegyzettömbben be tudod állítani a szöveg betűméretét, betűtípusát, de például a bekezdések, sorközök távolságát már nem lehet változtatni.

1.2. Ötletek gyűjtése

Ha otthon dolgozol, akkor sokszor előfordul, hogy munka közben nem az aktuális feladatoddal kapcsolatban jutnak eszedbe remek ötletek. Hogy ne zökkenj ki a munkából, egyszerűen csak nyisd meg a Jegyzettömböt és írd fel az ötleted, majd mentsd le a gépedre egy olyan helyre, ahonnan később bármikor elő tudod venni, ha van időd foglalkozni az adott ötlettel.

1.3. Felesleges formázások kiszedése

Én például blogírás során remekül tudom használni a Jegyzettömböt, mert az ide bemásolt szövegek korábbi összes formázását eltávolítja, vagyis csak az egyszerű szöveg marad meg, és ezt a formázás nélküli szöveget tudom innen tovább másolni a blog bejegyzésébe. Ez azért hasznos, mert sokszor ezek miatt a formázások miatt „esik szét” a tartalom. Használatával megelőzhető, hogy nem kívánt színű vagy betűtípusú szöveg jelenjen meg a honlapon.

1.4. Parancsfájlok létrehozása

Parancsfájlnak nevezzük az olyan szöveges állományt, amely egy rendszer, vagy program vezérlésére szolgál. Mivel a Jegyzettömb egyszerű szöveget kezel, kiválóan alkalmas parancsfájlok szerkesztésére. Nem kell ettől megijedni, egy nagyon egyszerű példán keresztül a Lefagyott program bezárása cikkben a gyakorlatban is bemutatom, hogyan hozhatsz létre ilyen fájlt és mire jó.

2. Jegyzettömb megnyitása

Amennyiben Windows operációs rendszert használsz (ez a legelterjedtebb, nagyon sokan használják), csak követned kell az alábbi instrukciókat a Jegyzettömb elindításához:

2.1. Futtatás

A Jegyzettömb legegyszerűbb indítási módja, ha a futtatás mezőbe beírjuk az angol nevét, vagyis: Notepad. Ezt követően megnyomjuk az Entert és már fel is ugrik.

2.2. Megnyitás Start menüből

Start menü >> Minden program >> Kellékek >> Jegyzettömb
Angol nyelvű verzióban: Start >> Programs/ All programs >> Accessories >> Notepad

A Tálca (géped alján a kék sáv) bal oldalán megkeresed a Windows Start ikonját (az alábbi képen sárgával jelöltem) és rákattintasz. Felugrik a Start menü és ha már használtad korábban, akkor meg is szokott jelenni a gyorsmenüben. (Pirossal jelöltem) Ha még nem használtad korábban, akkor rá kell kattintanod a Minden program menüre.

Jegyzettömb 1

A megjelenő mappák közül ki kell választanod a Kellékek nevű mappát és sok más hasznos kis alkalmazás között megtalálod a Jegyzettömböt is, mely kattintásra megnyílik:
Jegyzettömb 2

2.3. Ha nem találod a Kellékekben

Nálam már előfordult, hogy a fenti módon nem találtam, mert „eltűnt” a Kellékek közül, ezért megmutatom, mit tehetsz ilyen esetben:
Nyisd meg a Start menüt és a jobb oldali ablakban nyomd meg a Számítógép menüt.

Keresd meg a rendszermeghajtót, mely alap esetben: Helyi lemez (C:) és kövesd az alábbi útvonalat:
Windows\System32\notepad.exe
Dupla kattintásra megnyílik a Jegyzettömb és készen áll a használatra.

Szólj hozzá!

hozzászólás

One thought on “Jegyzettömb használata

  1. Pingback: The Ideas of the Woman Suffrage Movement: 1890-1920 - Aileen S. Kraditor free downloads

Hozzászólások nem engedélyezettek a továbbiakban