Határozd meg a célod!

Előző alkalommal a döntések fontosságánál hagytuk abba és nagyon örülök, hogy sikerült meghoznod az első önálló döntésed, hisz elhatároztad, hogy változtatni fogsz! Ugye, ez még nem is volt olyan nehéz? Folytassuk akkor a következő lépéssel, ha már lendületben vagyunk!

Minden alkalommal, amikor megmutatok számodra egy új módszert, akkor saját vagy mások példáján keresztül fogom szemléltetni azt. Azért tartom ezt fontosnak, mert egyrészt én nagyon gyakorlat-orientált vagyok, így szeretem az elméletet azonnal kipróbálni a gyakorlatban. Nálam ez egy jól bevált módszer. Másrészt biztos vagyok benne, hogy számodra is könnyebb lesz a tippek alkalmazása, ha át tudod azokat ültetni a saját életed példáira.

1. Miért fontos a célok megfogalmazása?

Ahhoz, hogy jól átgondolt döntéseket hozzunk, először meg kell határoznunk a célt, amit el akarunk érni. Ez ennyire egyszerű. Elkezdhetünk süteményt sütni recept nélkül, akkor is, ha nem vagyunk cukrászok, de be kell vallani, hogy azért ritkán sikerül pont úgy, ahogy előtte elképzeltük. Kicsit nyers, kicsit folyik, nem áll össze vagy csak “valami még mintha hiányozna belőle”. Így van ez az álláskereséssel is. Beadhatod a jelentkezésed mindenre, ami pénzt és könnyű munkát ígér, az eredmény mégis ugyanaz: “valami van, de nem az igazi”.

2. Hogyan határozzuk meg a célunkat?

Az én módszerem erre nagyon egyszerű, de elsőre kicsit misztikusan hangzik: megoldásközpontú szemléletmód alkalmazásával.

Kérdések, célok

3. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Mindig, amikor új állást kellett keresnem, igyekeztem nem a problémára fókuszálni. Nincs állásom, nincs pénzem, van viszont egy szép kis lakáshitelem és rendkívül nagy munkanélküliség a városban, ahol élek. Ezek voltak a tények és egyben problémák, amik először felvetődtek bennem. Te is biztosan így vagy ezzel, sőt, biztos, hogy a sort még folytatni is tudod más gondokkal. Olyan mélyen el tudunk merülni ezekben a problémákban, hogy már nem is látunk túl rajtuk.

Álmatlanul fekszel az ágyban éjjel, miközben a szomszéd kutyája már egy órája a Holdat ugatja, Neked pedig holnap fontos vizsgád/ tárgyalásod/ összejöveteled van. A fejedben csak az jár…. “Istenem, sose fogja abbahagyni! Reggel biztos, hogy elalszom majd, egész nap nyúzott és fáradt leszek”. Ismerős az érzés? Végül másnap tényleg nem ébredsz fel az óracsörgésre…

4. Hogyan tudod megváltoztatni a gondolkodásod?

 1. Ismerd fel és valld be saját magadnak, ha nem látsz túl a korlátaidon (jelen esetben ez a legnehezebb lépés)
 2. Fogadd el, hogy a problémák tények, amin a mostani szituációban nem tudsz változtatni
 3. Gondold át és írd össze azokat célokat, amiket el akarsz érni (ezáltal elkerülöd, hogy a gondokra koncentrálj)

Nagyon jó példa erre a dohányzásról való leszokási kényszer. Probléma/ tény: Le kell szoknom a cigiről. Ezzel szemben a célkitűzés: egészségesebb, fittebb akarok lenni.

5. Ha állást szeretnél találni, akkor kezdheted például az alábbi célok meghatározásával:

 • milyen munkakört, feladatot keresel (végzettséged, képzettséged, gyakorlatod, nyelvtudásod, érdeklődési köröd, korábbi munkáid alapján; esetleg mi az, ami motiválna),
 • fontos-e számodra a szakmai fejlődés lehetősége,
 • mennyi az a “minimálisan megfelelő” fizetés, ami még fedezi a kiadásaidat,
 • mennyi időn belül kell elhelyezkedned (ha vannak megtakarításaid, akkor azok figyelembe vételével),
 • teljes- vagy részmunkaidős állást szeretnél,
 • milyen hosszú távra tervezed az állást (pályakezdők esetén például ideiglenesen szóba jöhet egy szakmailag megfelelő, de alacsony fizetést kínáló, részmunkaidős állás a diploma megszerzéséig),
 • helyileg hol szeretnél dolgozni (lakóhelyed és vonzáskörzete, Budapest, esetleg külföld),
 • hajlandó vagy-e/ van-e lehetőséged költözni?

6. Mi történik, ha rosszul határozzuk meg a célt, amit el akarunk érni?

Abban az esetben, ha előre definiált célokkal vágsz bele az álláskeresésbe, módodban áll tudatosan értékelni, priorizálni, szelektálni a kínálkozó lehetőségeket, ami alapján ki tudod választani a számodra legmegfelelőbb döntést. Mégis előfordulhat, hogy utólag úgy látjuk, nem a megfelelő célok mentén indultunk el, így nem is oda érkeztünk, ahová szerettünk volna.

Én úgy gondolom, hogy az elején kitűzött célok egy iránymutatásra szolgálnak, amiket szükségszerűen módosíthatunk, bővíthetünk, ahogy változnak a körülmények. Bátran vágj csak bele a célok változtatásába, hiszen ezzel egy időben a lehetőségeid száma is változhat, növekedhet.

7. Kíváncsi vagy, hogy Neked is sikerülhet-e?

Nem ígérem, hogy a megoldásközpontú szemléletmód elsajátítása könnyű lesz, hisz ki kell lépned a megszokott gondolkodásmódodból és kipróbálni valami teljesen újat. Viszont minél többször alkalmazod akár az élet különböző területein, annál könnyebben fogod tudni kezelni a felmerülő problémákat.

Tarts velem továbbra is és biztos lehetsz a sikerben!

Szólj hozzá!

hozzászólás