Hogyan zárd be, ha lefagyott a program? – Kezdőknek

SegítségNagyon megnehezíti az életünket, ha nem tudjuk, hogyan zárjunk be egy lefagyott programot. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a legtöbben nem tudnak mit kezdeni vele, ha egy program nem válaszol az utasításaikra. Mindjárt a legdrasztikusabb lépéshez folyamodnak és “kinyomják” a gépet, vagyis azonnali leállásra kényszerítik. Azonban ha sokszor ehhez a módszerhez folyamodunk, az károkat is okozhat a számítógépben.

Az alábbiakban mutatok egy-két tippet, melyek jobban kímélik a gépet és nekünk is kevesebb fejfájást okoznak, hiszen nem kell minden programot újra megnyitni, mint egy esetleges újraindítás során. (Windows XP Pro vagy Vista/ Windows 7 alatt)

Így lépj ki, ha lefagyott a program!

 • Először is NE kattintgass össze-vissza! Várj egy kicsit, hátha válaszol a program. Majd próbáld meg bezárni az x-re kattintva a jobb felső sarokban.
 • Ha nem válaszol, csak “karikázik”, akkor a tálcán (a gépeden a legalsó sor, ahol az ikonokat látod) keresd meg az ikonját a programnak, amit be akarsz zárni, majd nyomj egy jobb egér gombot rajta. Kattints az “Ablak bezárására”.
 • A képen jelzett billentyűk együttes lenyomásával előhívhatod a feladatkezelőt, melynek segítségével kiválaszthatod a leállítani kívánt programot.
   • Ctrl+Shift+EscCtrl billentyű – (a Control rövidítése)
   • Shift billentyű – (mindig a billentyűzet bal és jobb oldalán egy felfelé mutató nyíl vagy a Shift felirat jelöli)
   • Esc billentyű (mindig a billentyűzet bal felső sarkában találod)

  A Ctrl+Shift+Esc billenytűkombináció használatával (egyszerre kell lenyomnod ezt a három billentyűt ahhoz, hogy működésbe lépjen) megjelenik a Windows Feladatkezelője, ahol a “Folyamatok” fület választjuk ki. Ha a “Programkód neve” mezőre kattintunk, akkor név szerint sorba rendezi a programokat, amik épp a gépünkön futnak.

 • Ki kell keresned a programot (pl az OpenOffice értelemszerűen az O betűnél van a sorban) és kijelölöd, vagyis rákattintasz egyszer.
 • Ezt követően a képernyő jobb alsó sarkában található “Folyamat leállítása” gombra kell nyomnod, ami megerősítést kér a program bezárása előtt. Ha a fenti pontok közül valóban semmi nem segített, akkor nyomd meg ismét a “Folyamat leállítása” gombot és a lefagyott program bezárásra kerül.

Ez egy “kényszerített” leállítás, csak akkor használd, ha feltétlenül szükséges! Valamint számíts rá, hogy azok a módosítások, amiket nem mentettél, sajnos el fognak veszni.

Taskkill

Van egy másik módszer kezdők számára, ami nagyon könnyen használható. Egy egyszerű parancsot fogunk létrehozni, melynek taskkill a neve angolul (magyarul feladatkiiktatás). Ha követed az alábbi lépéseket, meglátod, mennyire egyszerűen bezárja a lefagyott programokat:

 • Nyisd meg a Jegyzettömböt az alábbi módon:

Nyisd meg a Start menüt a tálca bal alsó sarkában és kattints a Minden program menüre. Keresd meg a Kellékek mappát, azon belül pedig a Jegyzettömböt (Notepad).

 • Gépeld be az alábbi parancssort. Figyelj arra, hogy pontosan úgy írd be, ahogyan itt szerepel: taskkill /f/fi “status eq NOT RESPONDING”

Lefagyott_program1

 • Ezt követően el kell mentened a következő módon: Fájl >> Mentés másként
 • A felugró ablakban meg kell adnod a helyet, ahová menteni szeretnéd. Itt válaszd ki az Asztalt, hogy mindig kéznél legyen, ha lefagyott valamelyik programod. A fájl nevét én a példában Progikiller-nek neveztem el, persze te adhatsz neki más nevet, amiről könnyen be tudod azonosítani. Fontos, hogy a neve után írd még be azt is, hogy .bat

Lefagyott_program2

 • Az asztalon így a következő ikont fogod látni, melyre ha duplán kattintasz, akkor azonnal leállítja a lefagyott programokat:Lefagyott_program3
 • Fontos, hogy a nem mentett dokumentumok ebben az esetben is elvesznek, de sokkal kíméletesebb, mintha a gépet gyilkolnánk le minden alkalommal egy újraindítással.

Szólj hozzá!

hozzászólás